Niet in vorm

Vrijdagmiddag 20 mei rond half vier. Ik was niet altijd even goed in vorm deze week. Vorm is belangrijk, dat zie je wel in het voetbal. Spelers die niet in vorm zijn, presteren minder goed. Oorzaken van het niet in vorm zijn? Die kunnen heel verschillend zijn. Van fysieke problemen tot problemen aan het thuisfront. Zeker wanneer je uitgaat van het Totale Mens Principe kunnen de oorzaken van (tijdelijk) minder presteren legio zijn. Maar ook externe factoren spelen een rol. Een coach die de spelers niet gemotiveerd krijgt of op de verkeerde positie opstelt, het publiek dat je uit je spel haalt of misschien wel het weer.

Bij sommige voetballers vraag ik me trouwens wel eens af: zijn ze niet in vorm of is het gewoon gebrek aan kwaliteit (ik ben NAC-supporter…)? Je kunt natuurlijk niet eeuwig blijven stellen dat het “even niet zo lekker gaat” of “ik heb me hier nooit echt thuis gevoeld”. 

En het maakt natuurlijk ook nog wel een verschil op welk niveau je meedraait. Als Messi uit vorm is, is hij nog steeds beter dan alle anderen. Een halve Messi is nog steeds beter dan geen Messi… Maar als bijvoorbeeld de linksback van NAC uit vorm is, wordt het wel een ander verhaal. Dan staan er namelijk 3 klaar die hem zo kunnen vervangen. Die dan waarschijnlijk extra gemotiveerd zijn om het goed te doen, want ze ruiken hun kans. En motivatie is heel goed voor je vorm! Niet gemotiveerd is sowieso niet in vorm.

Ook als je voor de klas staat, is vorm belangrijk. Ben je in vorm, loopt alles als vanzelf. Je bent energiek, creatief en kunt moeiteloos switchen en flexibel zijn. Loopt het even niet, dan kost alles ook extra energie.

Bij mij liep het dus, vrij letterlijk, even niet. Vooral dinsdag heb ik er last van. Ik sta voor een groep leerlingen om programmeer les te geven. Ik ken deze groep, want ik ben al meerdere keren in deze groep geweest. Vorige week nog zelfs. Ik merk bij deze groep dat de motivatie voor de lessen programmeren afneemt. Vooral als het een hele dag betreft. Ik heb daarom het programma daar al op aangepast en ook input gevraagd bij de leerlingen. Een van de leerlingen brengt vandaag zelfs haar Nintendo Switch mee met het spel Game Studio. Dat hadden we vorige week donderdag ook zo afgesproken. Haar vader is gamedesigner en heeft dit speciaal voor haar aangeschaft. Super!

Maar ik weet ook dat in deze groep wat onrust is bij de leerlingen onderling. Ik stel me dan ook in op een lastige dag waarbij ik in topvorm moet zijn.

Ik ben niet in topvorm. De oorzaak? Aan het thuisfront ligt het niet. Daar is alles helemaal dik in orde. 

Ik voel geen druk van publiek of anderen die meekijken. Ik ben gemotiveerd om deze lessen te geven. Het programma is rond en afgestemd op de groep. Het is een fysiek ongemak wat mijn vorm bepaalt deze week.

Vorige week heb ik, naast de drukke werkweek, ook veel gesport. Dat doet me altijd goed en maakt mijn hoofd leeg. Maar ik heb het denk ik wat overdreven vorige week. Naast mijn normale bezoekjes aan de sportschool heb ik weer eens getennist. Vorig jaar ben ik, na de verhuizing, hier lid geworden van de tennisvereniging. Ik heb toen een paar keer gespeeld en merkte dat ik eerst maar eens wat fitter moest worden voor ik op de tennisbaan een goed figuur kon slaan. Dus even een tijd niet gedaan en eerst de sportschool in. Bovendien is het 20 jaar geleden dat ik getennist heb..

Maar deze week heb ik dus weer eens gespeeld. Maar dan ook wel meteen 2 uur op de baan gestaan. Ik denk dat ik beter na een uur had kunnen stoppen…

Vorige week donderdag, twee dagen na mijn tenniscapriolen, liep ik thuis van de trap af, hoor een harde knak en voel een stekende pijn in mijn rechterenkel. Vrijdagochtend sta ik op met een pijnlijke enkel, ik doe het rustig aan. Zaterdagochtend is de enkel drie keer zo dik als normaal. Koelen en rust dan maar. Zondag zit ik met mijn been omhoog en af en toe in de vijver om te koelen.

Maar het gaat niet snel genoeg over. Maandagochtend krijg ik met moeite mijn schoen aan, maar goed, ik moet gaan werken, dus vooruit met de geit. Ik sla mezelf door de dag heen en krijg het gevoel dat het beter gaat. Maar dinsdagochtend voelt het niet goed. De pijn overheerst. De huisarts hoef ik niet te bellen, die heeft toch geen tijd. Bovendien zeggen die meestal met dit soort dingen: “doe maar 2 weken rustig aan en kom dan nog maar eens terug als het niet over is”. 

De hele dag loop ik op mijn tenen. Ik ben niet in vorm, het loopt niet naar mijn zin. Het programma slaat aan, de meeste leerlingen doen fantastisch mee en maken de mooiste dingen. Iedereen is tevreden, behalve ik. 

Ik ben geen Messi, maar misschien is vorm ook vooral iets wat je zelf ziet en zelf in de hand hebt. Wanneer ben je tevreden? Dinsdag was gewoon goed, maar ik weet dat ik beter kan. Het zorgt voor twijfel, maar motiveert ook. Want volgende keer wil ik het beter doen. In vorm zijn! Door te kijken: waar heb ik grip op, hoe maak ik de omstandigheden voor mij zo ideaal mogelijk, welke onverwachte zaken kan ik verwachten?

“Toeval is logisch”- Johan Cruijff

Kortom: goed voorbereiden, beren in varkentjes veranderen en van mijn eigen kracht uit gaan. En zorgen dat je fysiek in orde bent. Er kan natuurlijk altijd iets gebeuren. maar het is ook wel mijn ervaring, dat wanneer het even niet zo lekker gaat en je zorgt niet goed voor jezelf, dat je lichaam dan reageert. Het juiste evenwicht tussen werk, rust en ontspanning vinden, doen wat je leuk vind en goed luisteren naar jezelf. Een fijne werkomgeving met mensen die je inspireren en motiveren. Zo opgaan in wat je aan het doen bent, dat alles om je heen even op de achtergrond raakt. Werken vanuit je talent.

“Als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit te werken.” - Mahatma Gandhi

Niet piekeren, wel overdenken. Volgens Tiny van Dulmen

“Het denken overdenken. Om wel een stap verder te komen. Als je denkt dat alles tegenzit, denk dan opnieuw.”

Overdenk je denken, je balans en wat jij kunt doen om in vorm te raken, zijn en blijven. Hoe doe jij dat?