Game on!

Het is vrijdagmiddag, ongeveer half vier. Deze week begon al goed met het verschijnen van een mooi artikel in BN/De Stem. Met een prachtige foto erbij overigens (vind ik zelf dan…).

Het gaat over gamen. Gamen heeft een beetje een slechte naam. Heel veel ouders vinden hun gamende kinderen een lastige situatie om mee om te gaan (beetje rare zin misschien, maar ik wil het woord “probleem”niet gebruiken. Knipoog naar Tiny). Kinderen spelen veel, ze besteden er veel tijd aan. Het is de nieuwe tijd, maar zoals Ivo altijd zegt: “Het blijft oude wijn in nieuwe zakken”. Jij voedt je kind op. 

Met alles wat daar bij hoort, maar veel ouders vinden gamen een lastig verhaal. Waarom? Ik denk onbekendheid. Het is iets van nu en niet iets wat vroeger, toen zij jong waren, al veel gebeurde. 

Kinderen geven in mijn lessen zelf ook aan, dat ze het soms wel eens moeilijk vinden om te stoppen met gamen. Ze hebben jou daarvoor nodig.

Ik heb zelf ook 2 kinderen en ik ben opgegroeid zonder computer, smartphone en gameconsole. Ik speelde wel Duckhunt op de NES, maar toen was ik al bijna volwassen (qua leeftijd, dan…). Dat wat mijn kinderen doen, is voor mij ook nieuw. Ik verdiep me dan. Speel eens met ze mee. Ik speelde al Minecraft, Roblox, Fortnite en nog veel meer met ze.

Het artikel in de krant geeft een heel positief beeld over gamen. Ik sta daar achter. Maar stel als ouder grenzen, maak afspraken en verdiep je in de materie. Speel het spelletje mee!

Op Facebook lees ik reacties op het artikel:

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Mee eens. Ik vind het ook niet goed dat ze de hele dag naar een scherm turen. Slecht voor de ogen (20-20-2 regel!) en houding. 

Maar daar ligt een taak voor de ouders. Spelen in de buitenlucht is fantastisch! Maar ook niet zonder risico….

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Met mate dus. Balans zoeken. Afspraken (met consequenties…) maken, in gesprek blijven met je kind. Niet meteen met het welbekende vingertje klaar staan. Realiseer jezelf dat de tijd anders is. De grote Griekse filosofen van weleer vroegen zich af of het wel zo’n goed idee was om dingen op te gaan schrijven, want dat zou het gesprek belemmeren en het geheugen negatief beïnvloeden. 

Ga met elkaar in gesprek, ouder en kind. En ouders met ouders. Vraag tips, sta open voor andere invalshoeken en doe eens een potje mee met je kind. Zo kom je in hun wereld, je ervaart wat zij er zo leuk aan vinden en welke skills het vraagt. En ga daarna lekker even naar het bos. Of voetballen in de achtertuin.

En oh ja, heel belangrijk. Geef het goede voorbeeld! Ja. maar ik game helemaal niet, denk je dan misschien. Realiseer je dan dat Candy crush, Farm heroes en al die andere spelletjes op je telefoon ook games zijn… Als jij de hele avond op de bank zit met je neus in je telefoon, welk signaal geef je dan aan je kind?

Vind je het moeilijk om in gesprek te gaan of wil je ondersteuning daarbij? Vraag de school van je kind eens om een leuke ouderavond te organiseren. Wij, van Mediaproof (binnenkort Educademy.nl Onderwijs, maar daarover later meer…) hebben een hele leuke. In de vorm van een game….

Game on!

Oh, en we hebben nu ook nog een speciale actie: boek nu een ouderavond voor komend schooljaar en krijg een mooie korting! https://www.mediaproof.nl/vroege-vogel

En je krijgt van ons sowieso 100 vragen die je kunt gebruiken om in gesprek te gaan met je kind. Deze kun je bestellen via https://www.mediaproof.nl/100vragen