Gelukkig nieuwjaar!

 

Het is misschien een soort beroepsdeformatie, maar ik denk nog steeds in schooljaren. Het voelt voor mij dus als oudjaarsdag. Ik kijk terug op het afgelopen jaar en vooruit naar komend jaar. En ik maak mijn Goede Voornemens.

 

Hoewel ik nog een week mag werken, sta ik al een beetje in de vakantiemodus. 

Ik ben helemaal klaar voor de zomervakantie: mijn nieuwe zonnebril is besteld, de tent staat al proef te draaien (Oudste dochter wil niet meer in de vouwwagen slapen, maar haar eigen plekje hebben), ik geniet van mijn tuin (waar ik dit artikel ook schrijf…), het mooie weer en ik ga er op uit met mijn pas aangeschafte mountainbike. 

Maar ondertussen is de vakantie nog niet helemaal begonnen. Ik werk deze week nog aan een mooi project voor komend schooljaar.

En ik ben aan het plannen voor na de zomer. Inmiddels raakt mijn agenda al goed gevuld. Mede doordat ik voor het komend schooljaar een aantal nieuwe opdrachtgevers heb gekregen.

Deze week nog voerde ik daar de gesprekken mee en ik kijk enorm uit naar een mooie samenwerking, waarbij nog heel veel kansen liggen.

 

Ik besef me dat ik moet gaan focussen. De laatste tijd krijg ik regelmatig de opmerking: “Doe je niet te veel?” en “Zou je niet wat meer focus aanbrengen?” 

 

 

Daar denk ik dan over na. Ja, ik doe veel verschillende dingen, voor (steeds meer) verschillende opdrachtgevers. Maar alles draait om een overkoepelend thema: Digitaal Leren. Daar ligt dan ook mijn focus, daar ligt ook mijn expertise.

 

Ik vind het lastig soms nog om “nee” te zeggen. Iets wat andere zzp’ers waarschijnlijk zullen herkennen. Je moet toch zorgen dat er brood op de plank komt. De vraag is dan dus: ga je op 1 paard wedden of spreid je je kansen? 

Het lukt mij steeds beter om “nee” te zeggen, want: “nee” zeggen tegen iets, is “ja” zeggen tegen iets anders. Ik plan ook heel bewust tijd in die voor mij is. Het helpt mij altijd enorm om de natuur in te gaan (vandaar de aanschaf van de mountainbike) en ik blok dan ook regelmatig een dagdeel om dat te doen. Hoewel het toch altijd een beetje voelt als spijbelen, laad ik mezelf op die manier wel enorm op. 

Maar zoals mijn coach en partner-in-crime (voor wat betreft de Reis om de Wereld Junior) laatst al tegen me zei, moet ik dat wel heel bewust blijven doen. Ik laat me soms toch nog te makkelijk verleiden…

 

Vooruitkijkend betekent dat voor mij dat ik per week inzet op 3 dagen “on the road”: trainingen en workshops geven (onder anderen voor Cito, waar ik erg trots op ben!), lessen verzorgen als vakdocent (voor De Programmeerschool, Educademy.nl Onderwijs en, en die is nieuw, voor iTeachers) en het maken van digitale lessen (Bijvoorbeeld voor Mediabegrip). In dat alles wil ik mijn eigen concept inbrengen. Dat is namelijk waar ik ook op wil focussen in de andere 2 werkdagen.

Een week of 2 geleden viel mij namelijk een gouden idee binnen. Daar werk ik nu aan om dat uit te werken. Het is me nog te vroeg om dat hier te gaan delen, maar ik heb er inmiddels met een aantal mensen uit het vakgebied over gesproken en het wordt erg goed ontvangen. Ik dit concept komt alles wat ik doe samen. Huidige partners en opdrachtgevers zijn geïnteresseerd. We zien kansen. 

Dit alles bij elkaar maakt dat ik al enorm uitkijk naar het komende schooljaar. En dat na een jaar dat toch bijzonder genoemd mag worden.

In augustus begonnen met drie dagen per week op school te werken, in januari het besluit genomen om hier weer mee te stoppen en ontslag te nemen. Het werkte niet voor mij. Een moeilijke beslissing, maar wel de juiste. De carnavalsvakantie vormde de overgang naar weer volledig zzp. Geen carnaval voor mij dit jaar, door de nasleep van Corona, maar een reisje met Oudste Dochter naar Praag. Deze 3 dagen vormen voor mij de symbolische brug, waarbij ik de oude situatie achter me liet en genoot van het uitzicht naar de volgende periode.

Ik heb ervan geleerd. Het feit dat ik nu beter nee kan zeggen, bewuster keuzes maak in opdrachten en mezelf meer in ere houd, is mede daardoor ontstaan. Mijn zelfvertrouwen groeit daar ook door. Ik geef meer mijn mening (en er wordt ook vaker om gevraagd), ben me meer bewust van mijn expertise en sta daardoor meer in mijn kracht.

 

Dat gun ik iedereen. Zoals ik vorige week al schreef: doe wat je leuk vindt, doe waar je goed in bent, dan win je altijd.

En wordt elk nieuw jaar een heel gelukkig nieuwjaar!

 

Mijn Goede Voornemens voor het nieuwe jaar:

  • focus op Digitaal Leren
  • bewust ja of nee zeggen
  • minimaal 1 dagdeel per 2 weken “me-time” inplannen
  • heel veel leuke opdrachten doen
  • elke dag lachen
  • blijven sporten, minimaal 3 keer per week
  • mezelf goed bewaken

 

Hoe zorg jij ervoor dat jouw nieuwe jaar een gelukkig nieuwjaar wordt? Wat zijn jouw Goede Voornemens? Ik lees ze heel graag in de comments!