Niet blokken, lekker MOCcen!

Vroeger was ik al een echte KFOL. Een “Kid Fan Of Lego”. Maar toen kwam ik in mijn Dark Ages terecht en al mijn Lego verdween in opbergdozen. Gelukkig zijn deze altijd bewaard gebleven.

 

Mijn Dark Ages eindigden tijdens de Corona pandemie. Mede geïnspireerd door Lego Masters op tv, kocht ik weer eens een set (LEGO Land Rover defender 42110) om de avonden mee door te komen. Een gouden greep. Het is zo fijn om na een lange, drukke werkdag jezelf helemaal op zo’n uitdagende set te richten. Het is mediteren, concentreren en uitdagend in een. 

 

Andere sets volgden. Ik spaar de LEGO Speed Champions, heb veel Harry Potter Lego en ook de modulaire gebouwen en Creator Expert sets zijn favoriet. Jammer dat het zo duur is, anders had mijn huis waarschijnlijk al helemaal vol gestaan.

 

Al snel kwam het idee in me op om eens een mooie MOC te gaan maken van mijn “oude” steentjes. Voor de niet-Lego ingewijden: MOC staat voor My Own Creation. Wat ze bij Lego Masters doen, zeg maar. Geen set kopen met instructies, maar zelf aan de slag Maar dat bleek nog wel moeilijker dan verwacht. Vooral omdat je dan eigenlijk eerst al je Lego zou moeten sorteren en dan nog een serieus ontwerp dient te maken. Je kunt niet zomaar gaan bouwen. Je moet besluiten wat je wil maken en welke blokken je daarvoor nodig hebt. En, niet te vergeten, hoe pas je alles in elkaar zodat het een mooi geheel wordt?

Deze week hebben we een doos Lego van zolder gehaald en deze uitgestort over onze eettafel. Er zaten in de doos 4 boekjes met bouwinstructies. We hadden het vermoeden dat die bij de inhoud van de doos pasten. Aan de slag.

Het werd een gezinsactiviteit. ‘s Avonds zaten we met zijn vieren steentjes te sorteren en ik richtte me op het bouwen van de eerste set waar we het boekje van hadden (Hagrids Huisje, LEGO 75947). De kinderen gingen weer aan de slag met de Lego Friends sets en mijn vrouw sorteerde alles op kleur uit in speciaal aangeschafte dozen. Telkens als we langs de eettafel lopen, doen we even iets. Eten doen we nu in de woonkamer… Op donderdag zijn mijn ouders altijd hier als oppas en ook zij doken in de LEGO.

 

De hele week zijn we dus al bezig om steentjes uit te zoeken voor de dingen die we willen maken, we kijken wat er past en we maken onze sets. Zo krijg ik ook inzicht in welke steentjes ik allemaal heb en zou kunnen gaan gebruiken voor mijn gedroomde MOC (het idee is om ons huis in LEGO te bouwen).

 

Hetzelfde pas ik toe in mijn agenda. Ik weet wat ik wil maken en ik heb daar in de afgelopen periode heel veel mooie steentjes voor verzameld. Nu ben ik al die verschillende steentjes uit hetzelfde thema (LEGO DIGGEL 2022/3?) in elkaar aan het passen, zodat het een mooi geheel wordt. Hierbij let ik er ook nog heel goed op dat het bouwen voor mij ook leuk blijft. Genoeg blokjes vrij houden, zodat het een supermooie MOC wordt. Dat geeft ook de vrijheid om af en toe spontaan een mooi steentje toe te voegen, zoals deze week gebeurde. Woensdagochtend was ik voor iTeachers in Dordrecht voor het begeleiden van een activiteit met 3D-pennen bij Skillz. Of ik dat donderdag ook kon doen? Ja dat kon, ik had het ochtendblokje nog beschikbaar en het paste precies met de andere blokjes die ik al had voor de donderdag.

 

Inmiddels is mijn LEGO Agenda MOC al aardig compleet aan het raken. Mooie en bijzondere blokjes van onder anderen iTeachers, Cito, LessonUp en de Future Proof Award Show (daarover op een later tijdstip zeker meer!). Het betekent ook dat ik sommige andere blokjes niet altijd direct in kan passen. Ze worden niet vergeten, maar het moet wel passen. 

 

Lastig hoor, maar ik ben niet zomaar gaan bouwen. Ik heb eerst gesorteerd en heb een ontwerp in mijn hoofd. Ik bouw zonder instructieboekje, maar wel met een goed idee. En ik zie alles steeds meer tot een geheel komen.

 

Voor mijn agenda geldt: niet blokken, lekker MOCcen!