Skip die dip!

In elk reclameblok wordt het me toe geschreeuwd: “Skip de winterdip!” Ja, graag. Ik heb overigens zelf altijd meer last van een herfstdip. Deze week sloeg hij weer even toe. 

 

Na al dat mooie weer wat we de laatste maanden gehad hebben, is het nu ineens koud (en de verwarming gaat uit financieel oogpunt toch echt nog even niet aan…) en het regent dat het giet.

 

De vakantie is voorbij en we gaan, na wat inleidende beschietingen, nu echt aan de slag. Voor mij betekent dat de start van vele nieuwe dingen. De Cito-trainingen staan voor de deur, deze week verzorg ik mijn eerste workshop voor LessonUp en zo komen er nog meer nieuwe dingen aan voor me. Ik vind dat spannend. Ben ik wel goed voorbereid? Kan ik dit wel? Dat soort niet-helpende gedachten steken dan weer de kop op. Bovendien ben ik ook nog eens snotverkouden en voel me niet fit.

 

Ik herken het. Mijn herfstdip. Het ene jaar sterker aanwezig dan het andere. Inmiddels heb ik voor mezelf een aantal tools die me helpen de herfstdip te skippen of te beperken.

Afgelopen woensdag merk ik dat mijn hoofd omloopt. Te veel gedachten, afspraken en mails spoken door mijn hoofd. Ik trap op de rem. Dit zou het moment zijn om mijn beste medicijn tegen de niet-helpende gedachten in te zetten: naar buiten, wandelen in de natuur. Maar dat laat mijn agenda niet toe deze week. Slechte planning, mijn uitwaaimoment staat volgende week in de agenda. 

 

Ik kies voor het snelle alternatief. Ik zet me op de bank en start mijn Meditation Moments app. Ik doe een 6 minuten meditatie om mijn hoofd leeg te maken. Het werkt. Ik gebruik de app niet (meer) zo vaak, maar het is fijn om te weten dat hij er is, wanneer ik het even nodig heb.

 

Ook pas ik mijn tweede tactiek toe. Ik schrijf. In tien minuten schrijf ik het volgende gedicht.

 

Herfst

Oh ja, daar is de herfst weer

het regent, koud en nat

en het vallen van het blad.

Daar is dus dat herfstweer

 

Ook in mijn hoofd onstuimig weer

het stormt, onstuimig en wild

en maakt barsten in mijn schild

Nee, dat doen we dus niet weer

 

Ik zoek naar wat zonniger weer

het kan wel, rust en kracht

en ikzelf weer aan de macht

Daar is dus mijn kalmte weer.

 

Na een ruim kwartier van rust en kalmte kan ik weer aan de slag. Ik bereid me voor op de dingen die komen gaan, wetend dat een goede voorbereiding mij steviger in mijn schoenen zet. Ik maak een to-do lijst en werk die een voor een af. Ik leer steeds beter nee zeggen en heb nu ook duidelijke afspraken met opdrachtgevers. “Ja, ik wil graag voor jullie werken, maar ik kan niet altijd.” Door de hoeveelheid opdrachten en opdrachtgevers ben ik minder flexibel dan vorig schooljaar. De agenda is al goed gevuld…

 

Mijn tactieken doen dus hun werk. Goed om te onthouden en vol te houden. 

Ik ben ook wel erg benieuwd hoe anderen hiermee omgaan. Welke tips of tactieken heb jij om je hoofd te legen, tot rust te komen en je niet gek te laten maken? Laat het alsjeblieft achter in de comments. Sharing = caring!

 

 

Grappig: op het moment dat ik dit typ (op donderdagmiddag) ontvang ik een appje. Of ik klaar ben voor de workshop van vanmiddag. Ja dus, laat maar komen. Er wordt me succes gewenst en als er iets is, mag ik altijd even bellen. Vind ik lief en geeft me het gevoel er niet alleen in te staan. Dank!