Groeten uit Listenbourg!

Oef, bijna vergeten om aan mijn Vrijdagmiddag zelf opgelegde verplichting te voldoen vandaag. Ik zat nog helemaal met mijn hoofd en hart in de les van Mediabegrip voor komende week. Het wordt een bijzondere komende week. De aanleiding?

 

Dit artikel in DeTelegraaf. Het verhaal is fantastisch. Een persoon verzend een tweet om de draak te steken met Amerikanen en hun topografische kennis. Daarvoor verzint hij een land in Europa. Er wordt massaal op gereageerd. Een Wikipedia-pagina, een vlag, regering en eigen website (https://listenbourg.org/); Listenbourg heeft het allemaal. Alles bestaat, behalve het land zelf. En alles dus met als doel om Amerikanen te laten geloven dat dit land echt bestaat. Nepnieuws? Desinformatie? Of een onschuldige grap? Voor de les even niet de insteek.

 

Wat is wel de insteek? Eenvoudig: hoe zorg je ervoor dat jij er niet in trapt... En daarvoor heb je kennis nodig. Kennis verstevigt jouw vaardigheid. Kennis gaat vooraf aan de vaardigheid.

Zoals Remco Pijpers vanmorgen zeer terecht opmerkte in zijn post over ditzelfde onderwerp: "Is digitale geletterdheid hier de oplossing, de manier om zich te verhouden tot deze digitale veelvormigheid? Mediawijze lessen over de werking van memes? Zelf memes maken? 

Nee, natuurlijk. Of in tweede instantie. Hoe actiever en creatiever we digitaal zijn, hoe belangrijker het is dat je onder meer weet waar een land ligt, hoe de wereldkaart eruitziet. Kennis. Topografische kennis in dit geval. Eerst dat op orde, wil je niet te snel aannemen wat een ander je wil laten geloven, of het nu een grap is of niet. In Amerika en in de Nederlandse klaslokalen. "

 

Mediabegrip legt dat in de nieuwe les uit en is verder een hele leuke les/oefening Topografie waarin we gebruik maken van enkele digitale tools! Het is natuurlijk een beetje preken voor eigen parochie, maar dit is wel de manier waarop het voor mij werkt. Digitale geletterdheid, 21e eeuwse vaardigheden gekoppeld aan kennis en je reguliere programma.

Mocht je verder nog geïnteresseerd zijn in mijn week: hij was weer top! Maandagochtend gestart met een Cito-training in Bergschenhoek. Heerlijk kritisch, enthousiast team om mee te werken! En gisteren zag ik in de evaluatie dat zij ook blij waren met mij! Tof toch! Altijd leuk om te horen.

Woensdag was ook een hoogtepuntje. Ik mocht toen aanwezig zijn op de Future Proof Awards van Kien in Dordrecht. Hele fijne gesprekken gevoerd met o.a. Patrick Daalder en Henrik Stevens. Mijn oprechte dank en complimenten aan de organisatie (Marielle Haasnoot) van dit geweldige event!

Maar nu is het tijd voor weekend! Geniet ervan iedereen!