22/23

22 is bijna voorbij. Op naar 23! Het is de tijd van het jaar om terug te kijken en goede voornemens te maken. Ook ik doe daar aan mee! Even lekker van de hak op de tak door het jaar heen! (Ja, soms moest ik even knutselen om het te laten passen…)

 

21e eeuwse vaardigheden, ik blijf ze uitdragen. Dit jaar ontwikkelde ik een ideetje. Komende tijd moet dat eruit gaan komen. Werken aan digitale geletterdheid (en 21e eeuwse vaardigheden)? Doe het met Diggel! Meer weten? www.bkonderwijsadvies.nl/diggel-didactiek/

 

20 December 2021 begon de kerstvakantie vorig jaar. Een week eerder dan gepland, weet je nog? Ik wel. Toen werkte ik nog 3 dagen per week op een school en zat dus midden in de Corona-ellende. In januari kreeg ik het zelf (en de rest van het gezin) ook en lag ik er 4 weken uit. Kort na deze kerstvakantie nam ik ontslag en ging als fulltime zzp’er verder.

 

19 maart 2022 was ik samen met Ivo Wouters, Chantal Jarman en Teun Peters in Someren voor een leuke ouderavond. Voor het eerst in lange tijd weer fysiek op locatie met een groep ouders in gesprek over mediawijsheid. Hoewel de avond beter had kunnen verlopen, was het toch weer fijn om zo onderweg te zijn.

 

18 januari 2022 heb ik een afspraak met Kristel van Reenen. Of ik eventueel voor De Programmeerschool wat lessen wil geven. De maanden daarna, vooral tussen maart en juli, was ik bijna wekelijks voor deze organisatie op pad.

 

17 of eigenlijk 2017. Om precies te zijn 5-5-2017. Een belangrijke datum voor mij. Waar ik even deels van wegging, maar weer volledig bij terugkwam. Op 5 mei 2017 stond ik bij de Kamer van Koophandel om BK Onderwijsadvies in te schrijven als onderneming. En het is dus de datum waarop mijn nooit-van-mezelf-verwachte avontuur begon. Wat de toekomst brengt weet ik niet, maar de afgelopen 5 jaar waren in ieder geval over het algemeen wel topjaren!

16 september 2022 maak ik meerdere vreugdedansjes door mijn kantoor, de woonkamer en eigenlijk het hele huis wel. Het is gelukt! Vandaag begon de voorverkoop van de concerten van Muse en ik heb een kaartje! Op 9 juni 2023 ben ik erbij in Keulen! 

 

15 workshops heb ik voor Avans+ dit jaar mogen verzorgen. Stuk voor stuk een feestje. De groepen Leerkrachtondersteuners in opleiding zijn over het algemeen erg leuk om mee te werken. 

 

14 augustus 2022 komen we terug van onze vakantie in Frankrijk. We hebben genoten en het idee van een boek is geboren. Inmiddels is het idee toch weer in de koelkast gezet… Maar het gaat er van komen!

 

13 september 2022 verzorg ik een voorbeeldworkshop voor LessonUp. Het is onderdeel van de on-boarding. Vanaf dat moment mag ik mezelf Certified Educator voor LessonUp noemen. Trots! Ik mag workshops verzorgen voor mijn favoriete onderwijskundige ICT-tool!

12 januari 2022 had ik een belangrijk gesprek. In dat gesprek werd mij namelijk duidelijk dat ik voor mezelf moest kiezen. Het leidde tot een niet-Barryaanse actie: ontslag nemen midden in een schooljaar. Het heeft me goed gedaan. Hoe vervelend ik het ook vond voor mijn leerlingen, dit was de beste keuze. Zoals de poster van Loesje luidt: Van gelukkige leraren, leer je de mooiste dingen. En ik was niet gelukkig. Nu wel. Gelukkig maar. En het heeft me de belangrijke les geleerd dat ik zelf die sleutel tot werkgeluk in de hand heb. Zoals een blaadje uit de scheurkalender van Omdenken stelt: Om constant gelukkig te zijn, moet je constant veranderen (die hangt op mijn kantoor).

11¬†verschillende auto‚Äôs heb ik tot nu toe in mijn leven gekocht en ook nog van 11 verschillende merken. In chronologische volgorde: Nissan, Seat, Renault, Ford, Peugeot, Fiat, Kia, Suzuki, Mercedes, Citro√ęn en nu heb ik een Honda gekocht. Het wagenpark is voor de komende jaren nu compleet. Met de komst van de lease-Opel (in november) en de Honda¬†Jazz¬†(in december) kunnen we vooruit. En met de volledig elektrische Opel en de hybride Honda zijn we ook nog eens groen bezig!

 

10 trainingen heb ik tot nu toe voor Cito mogen verzorgen. In 2023 staan er nog veel meer gepland al. Fijn om voor zo’n mooie opdrachtgever te mogen werken! Elke keer weer genieten van mooie gesprekken met schoolteams. Heerlijk om op deze manier met basisschoolteams aan de slag te zijn!

 

9 -en-zeventig… dat is het aantal gastlessen, trainingen, workshops, ouderavonden en andere bijeenkomsten ik in totaal in 2022 verzorgd heb.

8 sessies/lessen beslaat de Reis om de Wereld Junior. Samen met Tiny van Dulmen ontwikkelde ik dit jaar dit coachingsprogramma. In het komende jaar gaan we dit uitrollen! Meer info of pilotschool worden? Kijk eens op https://www.bkonderwijsadvies.nl/reis-om-de-wereld-junior/ 

7 lessen Burgerschap en Nieuwsjagers maakte ik voor de pilot van¬†Schoolpoort¬†Live. Het was de start van de¬†samenwerking¬†met¬†Jeroen Schutz ‚ėĀÔłŹ¬†en het¬†Mediabegrip-avontuur waar ik nog veel meer lessen voor heb gemaakt inmiddels (een stuk of 30 tot nu toe‚Ķ).¬†

 

6 -en-vijftig Euro per week bespaar ik me sinds 1 oktober! Hoe? Ik ben gestopt met roken. Eindelijk. Nu, na bijna 3 maanden zonder sigaret, merk ik het verschil. Meer smaak, meer tijd en meer energie (soms zelfs te!!!)

 

5 verschillende MTB-routes heb ik dit jaar gereden. Veel te weinig natuurlijk (ik reed enkele wel meerdere keren), maar wel een leuke nieuwe hobby waar ik best wat meer tijd voor mag maken.

 

4 of eigenlijk half vier… Mijn zelfopgelegde wekelijkse verplichting. Vrijdagmiddag Half vier. Inmiddels zijn het er 41 (deze meegeteld, de eerste verscheen 4 maart)! Soms is het haasten om het op tijd online te hebben en moet ik zoeken naar een onderwerp, maar veelal rolt het er vanzelf uit. Heerlijk vind ik het. En de reacties zijn ook meestal positief.

 

3¬†keer op vakantie‚Ķ In Praag geweest, Frankrijk (inclusief dagje Parijs) en nu een paar¬† dagen wachten nog en dan gaan we weer. Een paar dagen maar (4 om precies te zijn), even lekker weg. Op naar mijn op 1 na favoriete provincie van Nederland (of moet ik het toch als buitenland benoemen? Nou ja, in ieder geval: Ik h√Ęld derfan):¬†Friesland!

2¬†maart 2022, toch echt een van de hoogtepunten van het jaar. Een echte rustdag. De Brug‚Ķ Op 1 maart kwam ik samen met Oudste Dochter teruggevlogen uit¬†Praag, waar we met z'n twee√ęn een aantal dagen hebben doorgebracht. De stad en vooral de Karelsbrug staan in ons geheugen gegrift. En voor mij vormt dit unieke reisje met mijn dochter ook de brug tussen het werk op school (25 februari de laatste dag) en mijn terugkeer als fulltime zzp‚Äôer. Na dit reisje heb ik me weer volledig in het zzp-bestaan gegooid en, ik moet zeggen, dat heeft me heel wat moois opgeleverd. Maar dat heb je hierboven al kunnen lezen.

 

1 Bohemian Rhapsody - Queen. Zoals het hoort, staat Queen weer op nummer 1. Ook omdat ik deze muziekhelden van me dit jaar eindelijk (het concert werd 2 keer een jaar opgeschoven door Corona) live heb mogen zien. Wat een belevenis! Uiteraard zonder Freddie, maar met Adam Lambert. Wat een stem! En die 2 heren op leeftijd kunnen echt nog wel rocken! En wat een voorbeeld van werkplezier en -geluk! Om nogmaals de woorden van Freddie aan te halen: "You can be anything you want to be, just turn yourself into anything you think that you could ever be." (Innuendo, 1991) 

 

Ik wens iedereen fijne feestdagen en een prachtig, leerzaam, gelukkig 2023! Maak je eigen (werk)geluk!