Het Goede Doel

"Ik kon 's morgens nooit opstaan, want de wekker liep nooit af. Ik kon dus ook niet naar mijn werk toe, omdat ik dan dus maf." *

 

Heerlijk, zo'n vakantie. Geen drukte, geen verplichting en geen wekker. Maar ook even geen structuur. En dan heb ik de neiging om mijn ritme om te draaien... Laat erin, laat eruit... Dus deze laatste vakantiedagen (die eigenlijk al weer werkdagen waren) toch maar weer de wekker. En weer aan de slag na de feestdagen.

Oh ja, that reminds me... Ik wens iedereen uiteraard een heel fijn, gezellig, mooi, leerzaam, anders, creatief, leuk 2023!

Heb jij trouwens de vraag al gekregen? Niet? Wel?

 

Welke vraag ik bedoel? Nou:

"En, wat zijn jouw goede voornemens?"

 

Ik wel hoor. Al meerdere keren. En ik heb er zelfs over nagedacht. Dus bij dezen:

Ik heb geen goede voornemens. Voornemens zijn me te vrijblijvend.

 

"Ja, ik heb het geprobeerd, maar het is helaas niet gelukt. Volgend jaar beter!" - Veel Mensen, 2 januari 2023.

 

Nee, ik wil het specifieker. En de post van Tiny van Dulmen van afgelopen week (bekijk deze hier) steunde me daarin.

Hij sprak over ROI, Return of Investment. Investeren en opbrengst. Moeite doen en resultaat zien. Dan moet je dus eerst weten waarin je wilt investeren, zodat je daarna de opbrengst kunt bepalen. Maar in dezelfde post gaat het over terugkijken, evalueren en dat dit niet altijd even diepgaand en/of effectief gebeurt. Ik bedacht me toen ook dat je pas echt goed kunt evalueren, wanneer je heel goed weet wat het doel is/was wat je nastreefde. Waarom maakte je juist die investering? Is dat gelukt? Waarom (wel/niet)? Effectief evalueren start met controle op het doel. Is dat behaald?

 

Ja? Ok, wat zorgde voor het succes? Welke hindernissen hebben we overwonnen?

Nee? Ok, hoe kwam dat? Welke elementen stonden in de weg? Wat was wel succesvol?

 

Maar goed, ik dwaal enigszins af. Even terug naar mijn goede voornemens, nee, herstel, mijn goede doel, mijn investering.

 

Ik wilde dus geen voornemen, maar een doel.

 

Ik formuleerde mijn Doel:

 

"Ik wil in de Top 2000 van 2023 staan met minimaal 1 liedje."

 

Bijna helemaal SMART, toch? Ik twijfel alleen aan de R... Het is heel specifiek, meetbaar, acceptabel en tijdgebonden, maar of het realistisch is???

Oh ja, en de WHY natuurlijk! Ik houdt ontzettend van muziek. Ik gebruik overal teksten van liedjes bij, zing altijd mee in de auto en speel nog altijd briljant luchtgitaar. Ik wil zelf echt muziek kunnen maken.

Maar mijn doel moet anders dus. Misschien wat tussenstapjes formuleren? Anders is de eerste stap al niet haalbaar.

 

Dus, een kleiner doel.

 

"Ik wil dit jaar een liedje schrijven."

 

Ook nog niet handig. Tekst lukt me wel, maar ik bespeel geen instrument. Gek eigenlijk voor een muziekliefhebber zoals ik... Is dat dan niet de eerste stap?

Gelukkig begon Oudste Dochter een tijd geleden al over iets soortgelijks. Op Insta had ze foto's gezien van iemand die elektrische gitaar speelt en dat leek haar ook wel cool en of ze dus ook zo'n ding mocht... Papa zag zijn kans...

 

Dus bestelde ik online een starterspakket. Een elektrische gitaar, plectrums, stemapparaat, draagtas en een versterker. Helemaal compleet.

 

Dochter blij, papa nog blijer. Het was een cadeau voor ons beiden en zo heb ik dat ook naar haar toe gebracht.

Maar nu nog leren spelen.

 

Nu heb ik heel lang geleden een jaar of (misschien) 2 op gitaarles gevolgd. Zonder succes. De moeite was te groot (ik moest op mijn oude brommertje helemaal naar een ander dorp), de docent niet leuk en ik had teveel andere dingen (voetbal, voetbal en voetbal) om al te doen, dus geen tijd om te oefenen.

 

Nu is dat anders. Ik heb de focus en motivatie, de docent is leuk (complimenten aan Simply (formerly JoyTunes) Guitar) en ik kan het doen wanneer het mij uitkomt!

 

En ik ben nu een weekje bezig en ik moet zeggen: ik geniet ervan. Wat is het moeilijk! Maar wel leuk!

 

Dus, Het Goede Doel:

 

"Ik ga dit jaar gitaar leren spelen."

 

Niet helemaal SMART, daarom een toevoeging/aanpassing.

 

"Ik ga dit jaar op mijn verjaardag een liedje van Queen op mijn gitaar spelen."

 

Daar ga ik dus in investeren. Gitaar gekocht, app gekocht, tijd vrij maken en oefenen! En dan zal ik daar nog meer liefde voor muziek voor terugkrijgen. En muziek, dat zorgt voor geluk. Tegen muziek zou ik willen zeggen:

 

"Van jou hou ik het meest, ik kan er niet omheen, zonder jou ben ik alleen."*

 

Dat wordt mijn return of investment. Een nieuwe hobby, een nieuwe uitlaatklep, een nieuwe kans voor creatieve uitingen. In december ga ik evalueren...

Oh, trouwens, de dikgedrukte teksten met een * zijn niet van mij, die zijn van Het Goede Doel... (Respectievelijk uit "Gijzelaar" en "Alles geprobeerd".)