Mijn complimenten!

Voordat ik echt begin aan deze Vrijdagmiddag Half Vier, wil ik jou nu heel graag even in het zonnetje zetten. Jij bent namelijk heel erg goed bezig, wist je dat? "Hoe weet jij dat nou?", zul je wellicht denken. Maar toch ben ik er 100% zeker van dat jij goed bezig bent. En je presteert bovendien op een behoorlijk hoog niveau ook op dit moment. Dus: Mijn complimenten!

 

Je hebt een sticker verdiend!

Je volgt, in ieder geval een deel van, mijn advies uit dit stukje tekst al op. Zonder dat je het wist! Goed zo!

Ga zo door!

 

Voor mij ook fijn, als Adviseur, om te weten dat advies ook wordt opgevolgd... Dank daarvoor.

Maar waar heb ik het toch over? Wat gaat er nu zo goed dan? En welk advies heb ik het over?

 

Laat ik mezelf even uitleggen. Ik weet toevallig dat jij op dit moment met een heleboel dingen bezig bent:

 

Je bent je concentratie aan het trainen, je werkt aan je zelfinzicht, doet misschien wel nieuwe inzichten op en je voorziet jouw brein van prikkels.

 

Allemaal op dit moment! Dus nogmaals: mijn complimenten! Dat zouden meer mensen moeten doen!

 

Oh en als ik zeg: op dit moment, dan bedoel ik ook letterlijk op DIT moment. Nu.

En nu nog steeds. En nu. Nou ja, zo kan ik nog even doorgaan. Om precies te zijn: tot aan het einde van deze Vrijdagmiddag Half Vier (als je zover komt tenminste...) weet ik dat jij met al die voorgenoemde dingen bezig bent. En dan heb ik nog niet eens benoemd dat je op dit moment (NU!) ook nog je verbeelding en je denkvermogen aan het ontwikkelen bent.

Hoe weet ik dat toch? Nou, eenvoudig. Je leest.

 

En als je leest, gebeuren al die dingen die ik je hiervoor beschreven heb en meer. En je leest zelfs een digitale tekst en dat zorgt ervoor dat het niveau extra hoog is. Want die hyperlinks, afbeeldingen en rare dikgedrukte woorden of blokquotes maken het niet makkelijker.

 

Heb ik het er nog niet eens over hoe makkelijk het is om tussendoor even naar je mail te switchen of even dat ene grappige kattenfimpje te bekijken.

 

Maar waarom begin ik hierover?

 

Even wat quotes:

"Ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders hebben moeite met lezen, rekenen en het gebruiken van een computer of smartphone." (Bron: rijksoverheid.nl)

 

"Een kwart van de 15-jarige scholieren kan onvoldoende goed lezen om volledig mee te kunnen draaien in de maatschappij." (Bron: NOS.nl)

 

Dit zorgt er (onder andere) ook voor dat de digitale wereld voor velen heel moeilijk wordt en dat resulteert dan weer (onder andere) in het gedrag waardoor sommige politici stoppen.

Mijn advies is dus: Lezen en laten lezen. Simpel, toch? (Nou, niet altijd, vooral dat laten lezen is soms lastig, maar daarover misschien op een ander tijdstip meer)

 

Alles start met een goed verhaal. Een goed verhaal is heerlijk. Ook in deze zomervakantie.

 

Ik ga weer lekker lezen op de camping (en misschien zelfs een paar nieuwe hoofdstukken aan mijn Verhalen van de Camping toevoegen).

 

En jij? Wat wordt jouw verhaal? Heb jij nog goede leestips voor mij (en anderen)? Laat ze achter in de comments! Ik lees ze graag!

Reactie schrijven

Commentaren: 0