Tijdreis

Ik maakte deze week een reis terug in de tijd. Terug naar waar het ooit begon.

Op 1 april 2002 begon ik aan mijn eerste baan in het onderwijs. 

Ik had gesolliciteerd naar de functie van spelbegeleider op de Sint Liduinaschool voor ZMLK in Breda. In het sollicitatiegesprek werd mij direct de vraag gesteld: weet je eigenlijk wel wat dat inhoudt? Mijn antwoord was eerlijk: nee… Maar ik was net aan de deeltijd-Pabo begonnen en ik wilde graag op een school werken. Bovendien had (en heb) ik een grote affiniteit met de doelgroep. 

De gespreksleider was niet verrast over mijn antwoord en vertelde mij dat ze me ook al hadden ingedeeld bij de kandidaten voor een andere functie: klassen assistent.

Twee dagen later werd ik gebeld, ik was aangenomen als klassen assistent binnen het VSO. Of ik alsjeblieft zo snel mogelijk kon beginnen. Ik nam ontslag en 2 weken later, zogezegd op 1 april 2002, begon ik aan mijn onderwijs carrière. Ik werkte fulltime als klassen assistent en ging 3 avonden per week naar de Pabo. Ik zal er 7 jaar werken.

Flashforward, terug naar deze week. Voor Avans+ verzorg ik binnen de opleiding Leerkrachtondersteuner de workshop ICT (Doedactiek). Deze week aan de groep Breda College, op locatie.

De Sint Liduinaschool is inmiddels opgegaan in het Breda College. Al bij de aanvraag had ik gezien: de locatie van deze workshop was mijn oude werkplek, mijn eerste school. Op de presentielijst zelfs nog enkele oud-collega's. 

Met de kriebels in mijn lijf rijd ik woensdagavond naar Breda. Voor het eerst na 2 jaar online weer een fysieke workshop, op mijn oude werkplek, aan mijn oud-collega's.

Elk hoekje in het gebouw roept herinneringen bij me op. Veel is veranderd, veel ook niet. Ik geef de workshop in het lokaal van een zeer gewaardeerde oud-collega, die daar dus nog steeds werkt. Ik loop weer door de gangen die ik zo goed ken. Daar was vroeger het technieklokaal, de keuken, de rookplek (mag niet meer) en dat was mijn lokaal!

De workshop gaat goed, ik ben in vorm, de groep reageert goed, lekker kritisch.

Na afloop rijdt ik om 22.00 uur naar huis. Het was een lange dag, want overdag heb ik nog les gegeven voor de Programmeerschool in Nieuwegein. Adrenaline is hoog, het was een mooie reis vandaag. Thuis gekomen schenk ik voldaan een biertje voor mezelf in. Proost!