Doedactiek moet je doen!

Vrijdagmiddag 15 april 2022, bijna half vier. Tijd om de afgelopen week eens terug te beleven.

Mandag begon met een fijn overleg met Tiny over de Reis om de Wereld Junior. We naderen de voltooiing van onze 1.0 versie. Het verhaal is bijna af, het werkboek is bijna af en we weten (ongeveer) wat we willen met de training en opleiding voor de professionals die met het programma zullen gaan werken. We dwingen onszelf nu door te pakken en plannen een bijeenkomst waarbij we een aantal onafhankelijke experts uitnodigen. We gaan ons kindje laten zien, we zetten onszelf op het podium (laatste fase van de Reis) en hopen dat er straks veel constructieve feedback komt, zodat we bij kunnen stellen en perfectioneren.

Dinsdag spreek ik Ferry Moenna, die ik heb leren kennen via een traject van Avans+. Altijd fijne gesprekken, we zetten elkaar op het spoor en geven elkaar inspiratie. Het klikt.

Verder werk ik aan de website van Mediaproof, maar daarover later meer.

Woensdag mocht ik weer lesgeven voor De Programmeerschool op ‚Äúmijn‚ÄĚ school in Nieuwegein. Het is alweer de een-na-laatste lesdag met deze groepen. Er wordt hard gewerkt, het¬†plezier¬†straalt er bij de meeste kinderen af en ze bedenken de meest¬†creatieve¬†dingen.¬†

Met de leerkracht van een van de groepen heb ik nog een praatje.

‚ÄúJij bent toch van de ICT?‚Ä̬†

Klopt, ik gebruik en weet veel van ICT- en media-inzet in het onderwijs. Of ik niet even kon uitleggen wat hij allemaal kan met zijn bordsoftware. Dat kan ik niet ‚Äúeven‚ÄĚ, maar ik help hem wel even een stukje op weg. Snel laat ik hem een en ander zien en laat ik hem kennismaken met een aantal hele leuke tools die ik zelf vaak inzet. Ik zie¬†verwondering en enthousiasme¬†op zijn gezicht.¬†

‚ÄúDat het allemaal kan, he!‚ÄĚ

Jazeker, en er kan nog veel meer! Er zijn ontzettend veel tools, websites en programma’s die jouw onderwijs beter kunnen maken. Ik ben ervan overtuigd dat een effectieve (!!!) en afwisselende inzet van ICT het onderwijs beter maakt. 

In mijn beleving wordt er nog te weinig gebruik gemaakt van de mogelijkheden.

Er is meer uit je digibord te halen! Er kan meer met je Chromebooks!

Nee, het mag inderdaad niet ten koste gaan van schrijfonderwijs (schrijven moet je doen!) of het werken met concrete materialen. Maar in onze wereld gebeuren steeds meer dingen digitaal. Wij moeten onze leerlingen daar ook mee leren werken! Bovendien kan het je helpen je doelen effectiever te bereiken, oefenen en bijstellen. Niet alles digitaal doen, maar effectief en doelgericht!

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

‚Äės Avonds geef ik er een workshop over aan een groep Leerkrachtondersteuners voor Avans+. Ook zij zijn¬†enthousiast¬†en beamen dat er veel collega‚Äôs weinig tot geen gebruik maken van ICT. Ze kennen de mogelijkheden niet en hebben simpelweg de tijd niet om zich er in te verdiepen. Dus doen ze wat ze deden.

In gesprek met mijn¬†Mediaproof-collega¬†Ivo Wouters¬†vertel ik dit relaas. Kunnen wij hierin iets betekenen? We hebben onze workshop¬†‚ÄúDoedactiek: bereik meer met media‚ÄĚ? Hoe kunnen we meer leerkrachten bereiken en via hen de leerlingen laten profiteren?¬†Impact¬†hebben!

We komen tot het volgende.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Ik ben op dit moment bezig de Mediaproof website een nieuw jasje te geven (fijne klus! Ik verlies regelmatig de tijd uit het oog als ik bezig ben…), kunnen we niet een speciale actie doen? Ja, dat kan!

Bij dezen: normaal vragen we ‚ā¨750 voor deze 3 uur durende workshop voor schoolteams, boek je de workshop voor 23 juli 2022, dan betaal je¬†maar ‚ā¨500. Een¬†workshop voor je hele team, op je eigen school verzorgd, leuk, interactief en je kunt er direct mee aan de slag. Kijk snel op¬†www.mediaproof.nl¬†of scan de QR-code!

Ik hoop snel heel veel leerkrachten te mogen inspireren, zoals ik zelf ook nog steeds ge√Įnspireerd wordt door de gesprekken met¬†fijne mensen.

De rest van mijn werkweek besteed ik aan het tweaken van de website. Nog steeds¬†‚Äúunder construction‚ÄĚ, maar flinke stappen gemaakt! Neem eens een kijkje!

Nu is het einde van de werkweek in zicht. Ik ga alvast de eitjes verstoppen!

Ik wens jullie allemaal vrolijk Pasen, fijne ramadan, gelukkige verjaardag, fijn weekend, wat ook maar op jou van toepassing is. Maak er in ieder geval mooie, fijne dagen van!