Uit de podcast komen...

Ik wil het eens even hebben over de podcast. Ik vind dat nog steeds een bijzonder fenomeen. Voor het eerst ge√Įntroduceerd in 2004 en in het begin niet heel erg succesvol, in ieder geval in mijn beleving.

En nu, nu slaan ze je er mee om de oren. Je hoort er als zelf-respecterend radiostation, tv-programma, internetdienst, krant of onderzoeksjournalist niet meer bij als je er geen hebt. Je kunt luisteren via Spotify, Deezer, Podimo, Google, Apple, Pocket Casts, Stitcher en zo kun je nog wel even doorgaan.

De mogelijkheden en onderwerpen zijn eindeloos. Iedereen aan de podcast!

 

En ik? Ik loop achter de feiten aan, denk ik. Ik weet nog niet zo goed waar ik het moet plaatsen. Wat is het doel van een podcast? Is het radio? Is het een gesproken boek? Luister je een podcast ter ontspanning? Is het in plaats van radio? Of is het vooral informatief? Is het in plaats van een whitepaper, boek of video? En waar luister je naar een podcast? In de auto? Leidt dat niet af? Neem je dan wel de inhoud in je op? Of luister je in de achtertuin, terwijl je in de verte staart? Nou ja, ik heb nog wat vragen, zeg maar...

 

Ik ben dus nog niet helemaal (en misschien moet je de voorgaande 2 woorden wel omdraaien qua volgorde) overtuigd, maar ik ben deze wereld wel aan het ontdekken.

 

Dat begon een paar weken geleden. Dan kun je zeggen "Toen pas?" Ja, toen pas. Ik zei toch al dat ik achter de feiten aan liep. Ik krijg graag even de kat uit de boom om te kijken of ik het wel echt iets vind en of het niet een vluchtige rage is. Ik ben een introvert. Ik heb even tijd nodig.

 

Maar goed, een paar weken geleden dus. Eind april, begin mei, denk ik. Op weg naar een opdracht in Noord-Limburg luister ik, zoals gebruikelijk, naar de radio. Ik vind het fijn om met muziek te rijden en lekker ongegeneerd mee te blèren. NPO Radio 2 staat aan; Annemieke's A-lunch. Nu even geen muziek , maar een goed gesprek met een kenner. Zij bespreekt in haar programma de beste, mooiste, interessantste, leukste podcasts met Mischa Blok.

 

Ze hebben het over de podcast "Verdwenen winkels" van Rose Heijnen. Ik word enthousiast, het lijkt me een goed verhaal en ik ga op zoek. Binnen een dag heb ik de eerste afleveringen geluisterd. In de auto, met mijn oortjes in, word ik het verhaal ingezogen. Mooi gemaakt, goed verteld, niet te lang. Aanrader. De laatste aflevering komt een week later online. Ik had al geabonneerd en na de melding op mijn telefoon luister ik meteen. Ik wil weten hoe het afloopt...

Daarna val ik in het zwarte podcastgat.

 

Ik dwaal wat door de Google podcast-app. Ik abonneer me op de Tweakers podcast, de Bright podcast, de Technoloog podcast en de Gegenpressing podcast (als NAC-supporter the place to be, dacht ik). Maar ik luister niets meer.

 

Het zit (nog) niet in mijn systeem.

 

Vorige week kwam ik via mijn nieuwe collega's in aanraking met de podcast "Leesbeesten en Luistervinken" (de kinderpodcast, waarin kinderen kinderboekenschrijvers interviewen). Ideaal voor je leesles op school, lieve onderwijsconnecties (bij elke podcast zit ook een lesbrief)! Ik ben weer enthousiast!

 

Afgelopen maandag ben ik thuis aan het werk en ik kom in een zoektocht naar informatie terecht bij de podcast "Digitale waardigheid in het onderwijs" van Kennisnet. Die lijkt me interessant. Maar ik ga hier toch niet achter mijn bureau een podcast luisteren? Ik krijg een idee.

Ik pak mijn oortjes en stap op de fiets. De podcast duurt 47 minuten en da's precies een mooi rondje trappen. De combinatie werkt. Ik luister naar een goed gesprek, terwijl ik lekker in het zonnetje over de fietspaden in de bossen trap.

 

Nu ben ik eens heel erg benieuwd naar jullie podcastervaring en vooral ook: jullie tips.

 

Hoe luister jij naar podcasts? Welke moet ik echt luisteren? Wat zijn de goede verhalen, maar ook de voor mij interessante informatieve Digitale Geletterdheid podcasts?

Ik denk namelijk dat ik dit medium op verschillende manieren kan laten werken voor me. Dus niet zoals ik eerder beschreef of...of, maar en...en.

 

Voor werk en informatie (zoals de Kennisnet podcast), maar ook een goed verhaal ter ontspanning (zoals het Verdwenen winkels voorbeeld).

 

Heb jij tips voor mij? Kom maar door!

Reactie schrijven

Commentaren: 0